KOFFIE EN BART MOEYAERT

©Chronosenik

GEDICHTENDAG vandaag! Tijd om het prachtige gedicht van Bart Moeyaert hier te delen! Want koffie en gedichten gaan goed samen. Allebei sterk, krachtig en bondig. En zeker als ze met koffie zelf te maken hebben, of nu ja, lees zelf maar. Een aantal maanden geleden struinde ik wat rond in de boekhandel, op zoek naar een boek, en tijdens het zoeken, viel mijn oog op ‘Helium’, de laatste dichtbundel van hem, die toen pas was verschenen. Ik vond het een heel mooie uitgave. En al bladerend kwam ik het gedicht : Het wonder van de goede koffie tegen.   

Mijn blog was nog niet online, en de twijfel erover in mijn hoofd nog kakelend. Toen ik dit gedicht las, vond ik het een voorteken, een seintje van het universum, dat ik die blog met de Decaflovers erbij, online moest zetten.

Wat een mooi gedicht vond ik het. Zoals zovele andere in de bundel. Ik ging niet met één, maar twee mooie dichtbundels buiten. Hieronder wens ik u het genot van:

Het wonder van de goede koffie

Het is zoals het wonder

van de goede koffie.

Gemiddeld eens in de

twaalf maanden houdt

iemand middenin een zin

zijn adem in, waarna hij

naar de bodem van de kop

die als gegoten op de

schotel past blijft staren.

Misschien minutenlang

blijft het geluid uit, maar

in dat hoofd zou je het

brullen moeten horen.

Er wordt nogal gescholden

als iemand inziet dat hij

jarenlang genoegen nam

met drab en dat maar

koffie noemde omdat er

melk bij kon, en suiker.

Gemiddeld één keer in

het jaar heeft iemand

zo’n ervaring, wat eigenlijk

verbazend weinig is

als je de koppen en de

schotels telt die al

vergeten zijn nog vóór

ze worden aangeroerd.

Nochtans is smaak geen

kunst of wetenschap.

Het is hetzelfde als

gezond verstand, iets

wat we voor het leven

houden, zoals het kopje

bij de schotel hoort,

de mensen bij elkaar,

het water bij de zee.

(Dit gedicht bestaat

ook in de versie van

de goede thee.)

Bart Moeyaert, 

Uit zijn laatste dichtbundel Helium , Uitgeverij Em. Querido’s Uitgeverij BV. 2019

Bart Moeyaert is een van onze belangrijkste hedendaagse dichters en schrijvers, voor mensen van alle leeftijden. Ik hou bijzonder van de pure eenvoud waarmee hij een hele wereld schept. Niet ingewikkeld en hoogdravend, maar intelligent en simpel, altijd ergens zachtmoedig, maar trefzeker in zijn beelden. En altijd vind je er wijsheid in terug, begrip, schoonheid en ontroering. Al sinds 1983 is hij een belangrijk oeuvre bij mekaar aan het schrijven, waarmee hij al overladen werd met prijzen, zoals oa. De Gouden Uil, De Boekenleeuw, De Zilveren Griffel, de Woutertje Pieterse prijs en vorig jaar de Astrid Lindgren Memorial Award (2019), een van de grootste internationale oeuvreprijzen voor jeugdliteratuur.[8]

Ik ben Bart heel erg dankbaar en ben erg blij dat hij me onlangs de toestemming gaf om bovenstaand gedicht van hem hier te delen. Ik had het geluk vroeger in het theater met hem te mogen werken, met een tekst die hij schreef ‘Rover , Dronkeman’. In die periode tuften we ook in mijn oude VW Golf naar Duitsland waar…Bart een schrijfprijs in ontvangst mocht nemen, jawel! Mooie herinneringen. Hopelijk inspireert hij je om op deze gedichtendag meer van hem te gaan lezen, om het wonder van de goede schrijver  te gaan ontdekken, als je me toestaat Bart ? Meer info vind je op www.barmoeyaert.be

“Poëzieweek

Hét poëziefeest van de Lage Landen!

Jaarlijks start op Gedichtendag – de laatste donderdag van januari – de Poëzieweek in Vlaanderen en Nederland. Poëziecentrum is de coördinator van de Poëzieweek in Vlaanderen

Diverse grote partners langs beide landsgrenzen bundelen de krachten om samen poëzie te promoten en op de kaart te zetten: Stichting CPNB, Poetry International, Poëziecentrum, Stichting Lezen Nederland, VSBfonds, Wintertuin, Boek.be, Iedereen Leest, Poëzieclub, Letterenfonds, NTR, SLAG/Poëziepaleis, Literatuur Vlaanderen, Het Literatuurhuis en de Turing Foundation.

Elk jaar wordt een thema gekozen en een auteur uitgenodigd om het Poëziegeschenk te schrijven. Voor diverse doelgroepen worden campagnematerialen ontwikkeld. www.poëziecentrum.be”

 

Scroll to top
error: Afbeeldingen zijn beschermd !!