CHRONOS IN BEELD

De Dans van De Tijd. Nicolas Poussin ca 1635

Tijd is natuurlijk iets wat in ons aller leven belangrijk is.
Soms wordt er achteloos mee omgesprongen. Soms wordt hij verspeeld. Wordt er tijd gemaakt voor de verkeerde dingen en niet voor wat er echt toe doet. Blijkt dan meestal achteraf. De tijd speelt met onze voeten, wij soms met die van hem.
Dat hij vluchtig is en kostbaar, en nauw verbonden met leven en de dood, is iets van alle tijden.
Dat zie je ook in onderstaande schilderijen. Chronos wordt vaak afgebeeld met verwijzingen naar dans, muziek, de lotsgodinnen. Zelf is hij steevast te zien met vleugels, de vergankelijkheid benadrukkend.  Om ons er constant aan te herinneren dat we beter goed leven, en het nu doen, want je weet nooit wat je straks of morgen te wachten staat. Of zoals Nick Cave het zo prachtig spreekt in Fireflies (Ghosteen):

“There is no order here and there is no middle ground

Nothing can be predicted and nothing can be planned”

Daarom citeer ik hieronder de uitleg die het eerste schilderij van Nicolas Poussin hierboven vergezelt.
In de galerij hieronder nog meer Chronos in de kunsten.

“De Dans van de Tijd is een schilderij van Nicolas Poussin. Het werk, olieverf op doek, werd rond 1635 geschilderd en hangt nu in de Wallace Collection in Londen.
Het allegorische schilderij, en het afgebeelde thema, een reidans of rondedans waarbij de tijd, gepersonificeerd door “Vader Tijd” muziek maakt, inspireerde Anthony Powell tot de gelijknamige twaalfdelige roman, A Dance to the Music of Time. Dit prozawerk, met meer dan 2400 bladzijden en 300 hoofd- en bijfiguren, is een van de dikste romans die ooit werd geschreven. Het werk werd gepubliceerd tussen 1951 en 1975.
Behalve de vier dansende vrouwelijke figuren zijn Vader Tijd, een oude man met een harp en twee kinderen afgebeeld. Een kind is bezig met bellenblazen, een allegorische verwijzing naar de tijdelijkheid van het leven en het andere kind houdt een zandloper, eveneens allegorisch voor de verstrijkende tijd, vast. De herme op de voorgrond is met bloemen omkranst en heeft een oud en een jong gezicht. Het voetstuk voor een standbeeld of monument is leeg, een verwijzing naar de vergankelijkheid van de roem.
Op de achtergrond is de Zonnegod Helios te zien in zijn zonnewagen.”(Wikimedia Commons)

De afbeeldingen vond ik alle via Wikimedia Commons, publiek domein. 

“De tijd gaat snel, gebruik hem wel”. De tijd vliegt. Time flies!

De Dans van De Tijd

Image 1 of 5

Nicolas Poussin ca 1635

2 Comments

 1. kristien de proost
  november 2019

  Maat Katrien,
  Ik verpoos hier graag.
  Uw beschouwingen over de tijd doen mij stilstaan bij een aantal dingen. Waar hol ik de hele tijd naartoe. Soms is dat hollen en zweten heel plezant en geeft het energie. Soms is het eerder achtervolgen en uw voeten niet meer voelen van vermoeidheid. Ge schrijft het juist: de tijd dwingt ons te bepalen wat belangrijk is in het leven en wat niet.
  Uw posts hier geven mij rust en tegelijk dwingen ze mij om vanuit een ander perspectief naar de wereld de kijken. Het uwe, onder andere, dat er een is dat gemakkelijk vergeten wordt, sprinters als de meeste mensen zijn. Het doet goed om de tijd te nemen om te luisteren en te lezen. Merci.
  Vindt ge niet dat het laatste beeld uit de galerij op Josse lijkt? Al associeer ik hem totaal niet met vadertje tijd! Alhoewel, hij is beter in rust dan ik.
  X
  kristien

  Beantwoorden
  1. Chronos en Ik
   november 2019

   Lieve Kristien,..wat een eer is het om dit te lezen maat..zoveel dank. Wat zal ik zeggen. Wat een compliment. Het maakt me blij en geeft me moed om verder te schrijven, als het iemand als jij zo kan raken en tot nadenken stemt. Heel schoon wat je terug schrijft. Pogingen om onze werelden bij elkaar te brengen. Uit mijn hart merci. En ja, de laatste Chronos zou iets van Josse kunnen hebben, of eerder: Josse heeft inderdaad iets van hem ja ? veel liefs xxx

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to top
error: Afbeeldingen zijn beschermd !!