KIND OF BLUE

Reling©Chronosenik

“It’s one thing to just play a tune, or play a program of music, but it’s another thing to practically create a new language of music, which is what ‘Kind of Blue’ did.”  (Chick Corea)

Blauw is een kleur die kan rust geven, soms vreugde en weidsheid. Eerder toevallig ontstonden al deze foto’s met blauw als hoofdtoon. Niet alle gelijktijdig. Dat zag ik pas achteraf. Soms komen dingen gewoon op je weg. De ene keer zie je het, de andere keer niet. Soms ben je open voor alles rond je heen, en soms helemaal niet. Het hangt er allemaal maar vanaf. 

Bij de foto ‘blauwe bolder’ kwamen meteen de woorden Kind of Blue in mijn hoofd. Die foto was eerst in de rij genomen. Het is ook de naam van een intussen iconisch geworden album van Miles Davis en John Coltrane. De intro van het eerste nummer ‘So What’ herken je vast. Gemeenschappelijk geheugen geworden waarschijnlijk. Al was dat album niet het eerst in mijn gedachten.

Wel Kind of Blue als  in gewoon ‘een soort van blauw’ , in vele tinten, de bolder en het twinkelende water in verschillende schakeringen. Iemand die de trossen loste en weg voer misschien. Misschien mist de kijker bij de bolder hem, misschien was het een mooi afscheid. Degene die vertrok voer de weidsheid, het blauw in, met alleen maar lucht, ruimte, zon en zichzelf. Vrij om  alles heruit te vinden. Maar ook als in ‘de blues  bij de bolder’. Zoals het nummer ‘Blue in Green’ op de plaat. Prachtig.

Zo nu en dan moet je jezelf  heruit vinden, je overtuigingen bijstellen, bij grote veranderingen in je leven. Misschien gewoon zelfs elke dag. Kind of Blue  past er perfect bij. Je verliest wat, je vindt wat. Hopelijk. Of je weet het niet meer, het onbekende tegemoet. Gemengde gevoelens. Enfin, zo voélde het daar bij de bolder. Een jazzkenner ben ik niet. Maar deze muziek raakt en begeleidt je bij al die gevoelens. Misschien omdat ze die openheid in zich draagt. Altijd weer de vrijheid zoeken om je te verhouden tot de werkelijkheid in pogingen om niet vast te lopen. Alleen maar kijken en luisteren.Vaak moet dat niet meer zijn.

There is a way out. Just look at the clouds.

Wil je een foto wat groter zien, klik er dan op. 

 

 

 

 

Scroll to top
error: Afbeeldingen zijn beschermd !!