HYPERCONNECTIE OP AFSTAND

©Chronosenik

Zonet deed ik een héél fijn experiment in tijden van social distancing, of physical distancing is beter blijkt.

Zo fijn dat ik het hier wil doorgeven : Human Online.

Het kwam online voorbij en trok mijn aandacht, ik was nieuwsgierig. 

Je kan via dit platform samen met iemand anders, waar op de wereld ook, een minuut lang oogcontact maken. Online. Het is heel erg simpel, er zitten mensen klaar ergens daarbuiten op deze wereldbol, jij geeft aan dat jij dat ook bent, je klikt op start, en je ziet een medemens. Je hoeft alleen een account aan te maken, in te loggen en je kijkt iemand in de ogen.

Het is een heel bijzondere ervaring. Heel heel bijzonder.

Een minuut, en dan neem je afscheid. Zonder iets te zeggen. Je voelt je achteraf anders en in mijn ervaring tot nu, altijd beter. Dichterbij. Alsof je samen een verborgen schat hebt aangeraakt. Er gaat zoveel zachtheid en menselijkheid van uit. Ook al kan je de eerste seconden misschien even iets raars voelen, wat hardheid of staren, of niet, dat gaat snel weg, er smelt iets en je komt in een gezamenlijke energie die zo mild is en elke keer anders.

Bij het eerste contact dat ik had, begonnen we allebei erg te glimlachen, we konden het eerst niet stoppen. Bij het tweede voelde ik zelfs mijn ogen vochtig worden, al weet ik niet waarom. De volgende ja, telkens weer anders en heel de moeite waard. Het is een heel erg mooi initiatief. Niks zweverigs of raars, of geitenwollensok, maar iets eenvoudigs en simpel van mens tot mens. Ik vond het de eerste keren zelfs jammer dat ik achteraf niet even kon chatten of skypen om gewoon iets te zeggen en kennis te maken. Maar dat is natuurlijk ook een stukje het geheim en de schoonheid van het gebeuren, dat dat niet kan. En de keren erna had ik dat gevoel niet meer, de ervaring is de ervaring en dat is het.

Het is een prachtige manier om toch contact te maken met een ander mens en een minuut volledig uit je quarantaine bubbel weg te zijn, als je even iemand anders dan je huisgenoten wil zien. Iemand die je nog niet kende op een heel bijzondere manier wil ontmoeten. Een wezenlijke ontmoeting in deze tijden van groot isolement. Het verbindt. Voor iedereen, echt.

Het internet ontploft intussen van de online quarantaine initiatieven, soms wat vreemd als je al jaren thuis moet blijven, en er nooit aandacht was voor mensen in deze situatie, maar goed, ik vind het beter zo, en hoop dat het mag blijven duren, voor wie daarna niet terug aan het werk kan. Human Online is zo anders dan de hele ontploffing. Het staat  op zich en los van de hele COVID-19 crisis. Het is een ontmoeting zo puur en zonder iets, dat ik niet anders kan en wil dan het te delen. Ik geloof dat heel veel mensen hier iets kunnen aan hebben in deze moeilijke tijden, en ook daarbuiten, altijd. www.human.online 

“My deepest longing for this space is that someone is simply there with me. However I am in this moment, and however they are, we are here with each other in an essential way.”

– Nicolas,co-founder

 

En verder : I Count my Blessings in Coronamodus. Mijn goede vriend JS deed extra boodschappen, netjes voor de deur afgeleverd, met een speciale verrassing bij : een hele lieve tekening van zijn dochtertje en vergeet-me-nietjes om te zaaien, zodat ik die straks kan zien uitkomen,. Dan weet ik dat ze aan me denken, en ik aan hen. Ontroerend en heel erg lief. Misschien stuur ik in de lege tas een tekening mee terug. En chocolaatjes ook. Intussen kreeg ik ook al een paar porties vers klaargemaakte groenten afgeleverd. De thuishulp is coronagewijs moeten stoppen en dan is het heel fijn op deze manier gesteund te worden. 

Met mijn maat K sprak ik af dat we elkaar heel regelmatig zullen treffen in het park, op veilige afstand, om wat te kunnen kletsen in real life wanneer we onszelf uit laten. Dan zitten we elk op het uiteinde van de bank, met anderhalve meter tussen. Al eens met warme thee erbij. Buiten komen is me heilig, zolang het nog kan en mag.

Een vroegere collega costumier maakte mondmaskers en was zo ongelofelijk vriendelijk om er me twee zomaar voor niets langs te brengen toen ik ernaar vroeg. We praatten even, na al die jaren door de videofoon, op afstand. Dankzij zijn goodwill kan ik nu veiliger naar de winkel. Merci T!

Skypen en Facetimen hoort er ook bij natuurlijk, meer dan anders.

 En elke avond nu is er een paar minuten applaus voor de zorgenden, we zijn met alsmaar meer hier in de buurt, ik hoop dat dat moment blijft groeien, het schept een beetje een band.(En ja geef de verpleging en zorgkundigen na de crisis veel meer loon en eindelijk de waardering die hen en hun werk alle eer aan doet. Net zoals de mensen in de essentiële sectoren die blijven werken om ons te bevoorraden en te helpen). De Joodse gemeenschap houdt in het weekend voor de sabbat gebedsstonden op de balkons, brengt ook leven in de brouwerij. Mensen zijn inventief, dat is wel mooi.

Op deze manier moet het vol te houden zijn. 

Zelf als je door toestanden al sociaal geïsoleerder leefde voor deze hele crisis, dan nog is de impact van de quarantaine groot. Je wereld verkleint nog. Met dat verschil dat je je op de een of andere manier nu af en toe verbondener voelt met de rest van de wereld die nu ook gedeeltelijk thuis zit, niet meer zo een vreselijke uitzondering . Al is het een beetje warrig ook in mijn hoofd. Want natuurlijk zijn de meesten gewoon gezond, en kunnen ze blijven van alles doen, klusjes en ditjes en datjes. Jij blijft ziek, met het virusrisico erbovenop, dus ditjes en datjes zit er niet in. Het thuis zijn blijft toch anders. Maar desalniettemin wil ik de goeie kanten zien, en daar wat mee van genieten, dat is een keuze. 

Ik weet dat er veel alleenstaanden die onder andere in de zorgsector werken, dezer dagen moeten jongleren om bijvoorbeeld oppas voor de kinderen geregeld te krijgen. Of die thuis alleen moeten werken met kinderen erbij. Of andere moeilijke situaties. Zelf kan ik helaas niets doen, maar voor de stad Antwerpen geeft ik deze link mee, misschien kan je er hulp vinden :https://www.antwerpen.be/nl/info/5e6fd477fee9e6c248225fb9/antwerpen-helpt?fbclid=IwAR2uGCC-G-D39bRCjHXIEOxT7jlS6Hb9eOFYJ5rz41-S3UNetF7Sn2umZd4

Je kan je ook aansluiten op HOPLR, een kosteloze app die je in contact brengt met mensen uit je buurt in heel het land, om elkaar mogelijks te helpen. Er is een landelijke facebookgroep : ‘Verspreid solidariteit, geen virus’ waar je ook oproepen kan doen. Ik geef het maar door, ben voor geen van alle op geen enkele wijze verantwoordelijk. Geef het door, misschien is iemand er mee geholpen. 

Goede moed iedereen! Go Human Online, offline, stay human all the way! 

Scroll to top
error: Afbeeldingen zijn beschermd !!